Bekijk ook het onderzoek van de consumentenbond
Indoor skiën en boarden...
Voor reservering of informatie bel:
020 - 618 1234
Gratis parkeren in de parkeergarage!
... in hartje Amsterdam
of stuur een e-mail aan:

Onderhoud

Onderhoud van ski's en snowboards

Hoe scherp zijn jouw ski's

Scherpe kanten van je skies of snowboard zijn essentieel voor goede grip op sneeuw en ijs. Het helpt je beter en eenvoudiger draaien van de bocht. Goede wax en structuur in het belag verbeteren de glijeigenschappen. Als je skies of board goed zijn geprepareerd verhoogd dit je plezier en je veiligheid in de sneeuw.

Wat gebeurt er met je ski's of snowboard bij Ski-Inn

Dat is natuurlijk afhankelijk van het programma wat je kiest.  Als je kiest voor totaal onderhoud kun je rekenen op de volgende behandeling:

1. Visuele inspectie van het materiaal
Hier wordt gekeken welke service noodzakelijk is voor jouw ski's of snowboard. Kan het materiaal af met alleen waxen en slijpen of is een volledig onderhoud noodzakelijk waarbij o.a. de gaten in het belag worden gerepareerd.

Wintersteiger onderhoudsmachine

Onze professionele Wintersteiger onderhoudsmachine voor perfect onderhoud van jouw ski's of snowboard.


2. Schoonmaken van met name de onderkant van de skies/snowboard (Belag)
Op deze manier worden de noodzakelijke werkzaamheden goed zichtbaar gemaakt. Daarnaast is een schoon materiaal een must voor de kwaliteit van eventuele reparaties.

3. Belag reparatie (Base repair)
Afhankelijk van de slijtage worden de skies/snowboard handmatig of machinaal voorzien van een laag nieuw belag (P-tex). Te grote of te diepe beschadigingen worden uitgestanst en voorzien van een nieuw stuk belag (P-tex). Dit laatste is vaak nodig als beschadigingen zich precies naast de stalen zijkanten bevinden.

4. Het belag vlakslijpen (Base Grinding)
Op de Wintersteiger machine wordt het belag van de skies/snowboard weer vlak geslepen. Door gebruik en slijtage worden de skies/snowboard vaak convex of concaaf. Beide vormen verminderen de specifieke eigenschappen van de skies/snowboard. Daarnaast is een vlakke onderkant cruciaal voor het juist slijpen van de skikanten. Met de hedendaagse carving skies worden de kanten hangend geslepen wat het draaien van de bochten vereenvoudigd.


Belag en kanten slijpen

Belag en kanten slijpen, precisiewerk!


5. Het belag voorzien van nieuwe structuur (Base Structure)
Nu het belag weer gerepareerd is en vlak geslepen gaan we naar het specifiekere werk. Met de steenslijper wordt een structuur op het belag aangebracht. Voor alle soorten sneeuw kan een geschikte structuur aangebracht worden om de glijeigenschappen van de skies/snowboard te bevorderen en grip te houden op de sneeuw. In de basis kun je zeggen dat door een juiste structuur de ski/snowboard kan glijden. Je kunt dit vergelijken met de structuur op de auto banden. Nieuwe banden hebben een betere grip. Winterbanden hebben een veel betere grip bij koud weer en op sneeuw. Op de indoor skies van Ski-inn bijvoorbeeld is een speciale indoor structuur aangebracht. (Kijkt hier maar eens na als je komt skiën/snowboarden)

6. Slijpen van de kanten (Edge Tune)
Goed geslepen kanten geven de skies/snowboard grip op de sneeuw. Vooral op de harde sneeuwsoorten is dit van belang. Standaard worden de skies/snowboard machinaal hangend geslepen met de zijkanten op 89 of 88 graden. Met een fijne diamant vijl worden de zij en onderkanten handmatig gepolijst. Heel belangrijk in de slot fase van het kanten tunen is dat de boven en onderkant van de skies/snowboard minder scherp worden gemaakt. Dit maakt dat de skies/snowboard niet hapt bij het ingaan van de bocht en niet in de bocht blijft hangen.

7. Het belag waxen (waxing)
De “finishing touch” in het proces is het waxen van het belag. Samen met de structuur in het belag maakt wax dat de glijeigenschappen en daardoor het draaien van de skies/snowboard worden verbeterd. De warme Holmenkol wax wordt d.m.v. een soort strijkbout op het belag aangebracht en uitgesmeerd. Belangrijk is dat na het afkoelen het overtollige wax van het belag gehaald wordt. Met een borstel wordt dan in de glijrichting een structuur geborsteld.
Na het doorlopen van deze stappen is het materiaal weer klaar voor plezier in de sneeuw. Voor het behoud van je materiaal is het goed om voor iedere vakantie de skies/snowboard te laten onderhouden. Bij oude, harde sneeuw of pap sneeuw is het normaal dat na 2 a 3 dagen het belag naast de kanten gaat uitdrogen. Dit komt dat deze sneeuwsoorten meer de onderkant schuren. Je zou dan zelf met een oude strijkbout een klein beetje wax kunnen aanbrengen of in de winkel een flesje koudwax kunnen aanschaffen. Vooral op zwart belag kun je dit goed zien. Na de laatste dag skiën is het belangrijk dat u de skies/snowboard afdroogt. Dit voorkomt dat de staalkanten gaan roesten. De skies bij voorkeur niet strak aan elkaar gebonden opbergen.


Waxen

De finishing touch; waxen

Prijzen voor onderhoud

Onze prijzen voor onderhoud van ski's en snowboards zijn als volgt:

Ski's Boards
Kleine servicebeurt 25,00 32,50
Schoonslijpen, structuur slijpen, zijkant 89 graden, tuning, hete wax
Grote servicebeurt 35,50 38,50
Belag opvullen, schoonslijpen, structuur slijpen, zijkant 88 graden, tuning, hete wax
Alleen slijpen 12,50 15,00
Alleen waxen 12,50 17,50

MaxxTracks logo

 

Overtuig jezelf en zie de overeenkomsten tussen skiën op de indoorbaan en in de sneeuw


Je beschikt niet over de juiste versie van de FlashPlayer om de MaxxTracks video te bekijken. Deze kan gedownload worden van http://get.adobe.com/nl/
flashplayer
YouTube video's

Bekijk het weer in jouw wintersportplaats


Zell am See - Folgarida - Les Deux Alpes - Tignes

Volg ons op:

MaxxTracks video
Outdoorfun starts INDOOR at Ski-Inn Amsterdam!
Ontwerp en realisatie door Damast Services Vaassen